Uitkering aanvragen

Heeft u geen werk en te weinig geld om van te leven? Dan kunt u een bijstandsuitkering aanvragen. Bij een uitkering horen rechten én plichten. U moet bijvoorbeeld op zoek naar werk zodat u zelf geld kunt verdienen. Daarom schrijft u zich eerst in als werkzoekende via www.werk.nl, de website van het UWV. Op werk.nl geeft u aan welke uitkering u wilt aanvragen.

Inschrijven op werk.nl

  • Heeft u geen DigiD? Ga dan naar digid.nl. Binnen 5 werkdagen na de aanvraag ontvangt u uw DigiD per post
  • Nadat u de aanvraag via werk.nl positief hebt afgerond, belt u ons binnen 2 werkdagen op. U geeft dan uw BSN door zodat wij met uw aanvraag aan de slag kunnen
  • Binnen 8 weken na het aanvragen krijgt u een brief met de beslissing
  • Soms duurt het langer, bijvoorbeeld als meer onderzoek nodig is of als uw aanvraag nog niet volledig is

Vervolg

Nadat wij uw aanvraag hebben verwerkt, ontvangt u een uitnodiging voor een voorlichtingsbijeenkomst in het Werklab Westerwolde (voorheen TDC) in Ter Apel of Vlagtwedde. Vervolgens gaat u aan de slag in een van de Werklabs. Hier maakt u een portfolio (CV) en volgt u trainingen voor het vinden van werk. U krijgt een vaste contactpersoon die u helpt met het vinden van een baan, een zogenaamde werkcoach.

Een inkomensconsulent handelt uw aanvraag om een uitkering af. Binnen 8 weken krijgt u een brief met de beslissing op uw aanvraag. Soms duurt het langer, bijvoorbeeld als er meer onderzoek nodig is of als uw aanvraag niet volledig is. Als u een uitkering ontvangt, dan moet u mee doen aan activiteiten om werk te vinden. Als u niet actief meewerkt kan uw uitkering worden verlaagd.

Hoogte uitkering

Als u een bijstandsuitkering ontvangt en een woning deelt met meer volwassenen, dan is misschien de kostendelersnorm op u van toepassing. U krijgt dan een lagere uitkering. Lees meer over de voorwaarden en hoogte van de bijstandsuitkering op Rijksoverheid.nl.

Jonger dan 27 jaar

Ben jij jonger dan 27 jaar? Dan geldt eerst een zoekperiode naar werk van 28 dagen, de zogenaamde baan zoekplicht. In deze periode moet je op zoek naar werk of een opleiding. Pas na deze zoekperiode neemt de gemeente je aanvraag voor een uitkering in behandeling. Neem daarom na je inschrijving op werk.nl zo snel mogelijk contact met ons op: 0599 32 02 20, zodat wij je uit kunnen nodigen voor een voorlichting over de baan zoekplicht.