Overlast ongedierte
Algemeen
In onze gemeente leven veel verschillende dieren, net zoals in andere gemeenten. De meeste dieren zijn welkom, maar sommige niet. Toch horen alle dieren, behalve bepaalde soorten die van nature hier niet thuishoren (invasieve exoten), bij de natuur om ons heen.
Bekende plaagdieren
De dieren die we niet willen, noemen we plaagdieren. Veel mensen noemen ze ook ongedierte. Sommige plaagdieren zijn beschermd door de wet, andere niet. Dit hangt af van het soort dier. De bekendste plaagdieren in onze gemeente zijn:
- Bruine ratten
- Wespensoorten
- Huismuizen
- Mierensoorten
- Eikenprocessierupsen
Voor meer informatie kunt u terecht bij de KAD kennisbank(link is extern)(link is extern).
Waar komen plaagdieren vandaan?
Plaagdieren komen vaak door ons eigen gedrag, zoals eten laten rondslingeren. Sommige soorten komen via transport uit andere landen.
Voorkomen (preventie)
Veel ongedierte komt af op voedsel. Zorg dus dat u eten goed opbergt. Het helpt ook om naden en kieren dicht te maken. Zorg daarbij wel voor genoeg ventilatie in huis. Milieu Centraal heeft meer tips om ongedierte te voorkomen en te bestrijden(link is extern). Zoals papiervisjes, mieren of plagen op kamerplanten. Sommige soorten ongedierte kunt u niet zelf bestrijden, zoals houtworm. Voor de bestrijding van houtworm schakelt u een gespecialiseerd bedrijf in.
Wespen
Heeft u geen last van een wespennest? Dan hoeft u het niet te bestrijden. Een nest veroorzaakt vooral overlast als de wespen geen larven meer voeden.
Wilt u wespen buiten houden?
Plaats dan horren in open ramen en deuren. Dichtgaten en kieren in de gevel met geschikt materiaal. Houd hierbij rekening met de wettelijke bouwnormen, zoals de eisen voor ventilatie van het gebouw.
Gebruik ventilatieroosters, zodat wespen zich niet in de spouwmuur nestelen. Houd ook vuilnisbakken goed gesloten. Zo voorkomt u dat wespen op zoek gaan naar eten.
Bruine rat
Bruine ratten leven in Nederland sinds de 17e eeuw. Mensen brachten ze mee uit Azië via handelsschepen. Ze leven in natuurgebieden, op boerderijen, industrieterreinen en bij huizen. In de natuur zorgen ze meestal niet voor problemen, omdat er weinig voedsel is en roofdieren ze opeten. Maar als mensen eten achterlaten, kunnen ratten zich sneller vermeerderen. In woonwijken zijn ratten niet te vermijden. Net als mensen zoeken ze eten, drinken en een schuilplek. Ze eten ons afval en nestelen in schuurtjes of tussen rommel. Hoe meer voedsel en schuilplaatsen er zijn, hoe meer ratten er komen.
Wie is verantwoordelijk
De gemeente zorgt voor de openbare ruimte. Bent u eigenaar van een privéterrein? Dan bent u daar zelf verantwoordelijk voor. Soms is het nodig om dieren zoals ratten te bestrijden, vooral als er veel zijn. Maar voorkomen is vaak beter. Wespenbestrijding is meestal niet nodig, tenzij het nest bij een speeltuin of school zit. Heeft u te maken met een invasieve soort zoals de Aziatische hoornaar? Neem dan contact met ons op.
De gemeente controleert en handhaaft de regels in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Ook heeft de gemeente een zorgplicht voor de volksgezondheid. Wij werken hiervoor samen met het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen. Meer informatie: KAD(link is extern)