Gemeente Westerwolde presenteert sluitende begroting voor 2025
Hierin staat waar de gemeente het komende jaar haar geld aan uitgeeft. Een groot deel wordt besteed aan de openbare ruimte, wonen, leefbaarheid, onderwijs en zorg. De gepresenteerde begroting is in balans.
Dit betekent dat er evenveel geld uitgaat als er binnenkomt. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde tijdens de gemeenteraadsvergadering op 13 november voor de voorgestelde begroting. Daarmee wordt deze vastgesteld.
Openbare ruimte en wonen
Er komt meer aandacht voor het onderhoud van de openbare ruimte. Hieronder vallen bijvoorbeeld groen, wegen en fietspaden. Ook wil de gemeente dat iedereen fijn kan wonen in Westerwolde. Daarom blijft de gemeente werken aan de uitvoering van de woonvisie. Er is in de gemeente behoefte aan meer woningen. Huizen die passen bij de behoeften van inwoners en het karakter van de dorpen. Daarbij is er ruimte voor alternatieve oplossingen voor wonen en wordt de verbetering van bestaande woningen gestimuleerd.
Leefbaarheid, onderwijs en zorg
In 2025 zet de gemeente ook extra in op de leefbaarheid in dorpen en kernen. Bijvoorbeeld door initiatieven te steunen die dorpen aantrekkelijk en leefbaar maken en houden. En door te blijven investeren in maatregelen om de rust in Ter Apel te herstellen.
Daarnaast wil de gemeente intergenerationele armoede aanpakken. Dit is armoede die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Inzetten op goed onderwijs en onderwijshuisvesting is daarbij belangrijk. Ten slotte blijft Westerwolde zich inzetten voor gezondheid, want de vraag naar zorg is gestegen. Dit komt onder andere door vergrijzing en een groeiende vraag naar jeugdhulp.
Toekomst
De gemeente heeft een financieel plan gemaakt voor de komende jaren. Hierin staat dat zij ook in 2026 de begroting in balans kan houden. Dat jaar verwacht de gemeente minder geld van het Rijk te krijgen. Dit en andere risico’s vangt Westerwolde op met bijvoorbeeld het eigen vermogen.
Wethouder Kuper: “De gemeente Westerwolde heeft financieel de zaken op orde. De begroting is in balans, ook voor de komende jaren. En dat ondanks de verwachte korting van het Rijk op het Gemeentefonds in 2026 en het feit dat de inkomsten aan belasting minder stegen dan dat de inflatie dat deed. We voeren een financieel behoedzaam beleid en maken daarin gerichte keuzes waarbij we een hoog voorzieningenniveau handhaven. Met een mooie buffer zorgen we ervoor dat we de uitdagingen van de komende jaren, zoals de veranderingen vanuit het Rijk, met vertrouwen tegemoet gaan.”