Achternaam kiezen voor uw kind

Algemeen

U kunt voor uw eerste kind de achternaam van de moeder of die van de partner kiezen. U gaat hiervoor met uw partner naar het gemeentehuis. Er zijn geen kosten verbonden aan het kiezen van een achternaam voor uw kind.

Getrouwd of partnerschap

Dan krijgt uw kind automatisch de achternaam van de vader. Wilt u dat uw kind de achternaam van de moeder krijgt? Dan moet u dat, voor of tijdens de geboorteaangifte, samen laten vastleggen.

Meer informatie over het kiezen van een achternaam van uw kind vindt u op de website van de rijksoverheid.

Niet getrouwd of geen partnerschap

Dan krijgt uw kind automatisch de achternaam van de moeder. Wilt u dat uw kind de achternaam van de vader of van de duomoeder krijgt? Dan moet de vader of de duomoeder het kind erkennen. Bij de erkenning kunt u dan samen de naamkeuze doorgeven. 

Achternaam veranderen

Als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat met de andere ouder van uw kind op deze dag een andere achternaam kiezen. Laat de gemeente waar u gaat trouwen van tevoren weten dat u de achternaam van uw kind(eren) wilt veranderen. 

Dubbele achternamen

Vanaf 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind als dat op (of na) 1 januari 2024 wordt geboren de achternamen van beide ouders geven. Er mogen niet meer dan 2 namen worden gegeven. Deze dubbele achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Het wordt niet verplicht een dubbele achternaam te kiezen.

Overgangsregeling

Als het oudste kind op (of na) 1 januari 2016 is geboren, kunnen ouders gebruik maken van een overgangsregeling. Deze overgangsregeling geldt voor 1 jaar. Als u gebruik maakt van deze regeling  kost dit € 75 voor het eerste kind en € 50 voor elk volgend kind.